ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Alles is met elkaar verbonden

Alles is met elkaar verbonden Iets wat we ons vaak niet beseffen is dat alles, maar dan ook letterlijk alles, met elkaar is verbonden. Elke beweging, elke actie, elke gedachte, alles heeft invloed op het grotere geheel. En dat is ook het mooie van deze verbondenheid, want zelfs een ogenschijnlijk kleine actie kan hiermee grote gevolgen hebben!

Als mens denken we vaak in het groot. We willen iets neerzetten, iets betekenen en het liefst dan ook de erkenning krijgen voor wat we gerealiseerd hebben. Een vorm van grootheidswaanzin die in het ego van de mens zit ingebakken en die we vaak moeilijk aan de kant kunnen zetten. Maar stel dat hetgeen ik zojuist schrijf juist is, is het dan niet veel belangrijker dat we ons wat meer richten op onze binnenwereld in plaats van die buitenwereld? En hiermee gewoon zo zuiver mogelijk proberen te “Zijn” en zodoende iets neer te zetten? Iets wat ogenschijnlijk misschien klein lijkt, maar andere mensen ook tot het inzicht kan doen komen dat hoe we zijn belangrijker is dan het op een voetstuk gezet worden en zo de erkenning te krijgen voor “wat we allemaal doen of gedaan hebben”.

Als voorbeeld draag ik vaak het moment aan waarbij ik met mijn vrouw op een plein in Veldhoven sta en we elkaar even liefdevol vastnemen en kussen. Een moment waarbij sommige mensen verwonderd kijken, anderen een glimlach op het gezicht krijgen, maar hiermee dus ook een “klein” moment wat iets doet met de mensen om ons heen. En zonder te oordelen over deze actie, dit moment, het kan dus zijn dat dit dingen in beweging zet en zelfs relaties doet veranderen.

Een ander voorbeeld is een moment wat er weer aan zit te komen; het jaarlijks snoeien van de leilindes aan de straat. Een gezamenlijke actie waarbij we gezellig kletsen, lachen, een keer gek doen en dus met veel plezier de noodzakelijke snoeibeurt uitvoeren. Een paar jaar terug was er een voorbijganger die stopte en aangaf hoe mooi hij het vond om te zien hoe we met elkaar omgingen. En daarbij tevens aangaf dat hij misschien zelf ook eens wat meer tijd aan zijn gezin en partner mocht besteden. Iets ogenschijnlijk kleins dus wat zomaar van alles in beweging kan zetten.

Met bovenstaande voorbeelden wil ik niet laten zien hoe “goed” wij zijn of hoe “fijn” onze relatie is. Wat ik wil aangeven is dat er een energetische verbondenheid is die we vaak niet zien, niet beseffen, maar als een olievlek zijn werking doet. Een glimlach, het je even afsluiten of juist openstellen voor een ander, je ego vooropzetten of kijken naar het grotere geheel, ervoor zorgen dat je goed geaard bent en zo je balans weet te houden of door je eigen disbalans je omgeving ook uit balans brengen…. Het gaat veel verder dan we vaak beseffen. Wat ook betekent dat we met iets kleins veelal iets kunnen bereiken wat veel groter is dan we nu voor ogen houden.

Verbondenheid is hiermee iets moois, maar het werkt wel twee kanten op. En hiermee betekent verbondenheid dus ook dat wij worden beïnvloed door alles wat er in onze omgeving gebeurt. Enerzijds kan je je (deels) afschermen voor de negatieve effecten hiervan, bijvoorbeeld door het dragen van beschermende stenen of een goede aarding, anderzijds is het als een bad; wanneer je erin springt wordt je nat. Hoe bewuster we dus worden en hoe bewuster we omgaan met het aspect van energetische verbondenheid, hoe belangrijker het op een gegeven moment ook wordt dat we keuzes gaan maken. Keuzes om ervoor te zorgen dat we energetisch in balans kunnen blijven en ons niet leeg laten zuigen door onze omgeving. Een gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat je op een gegeven moment bepaalde mensen of bezigheden gaat loslaten en er bewust voor kiest om een andere (werk- of leef-) omgeving op te gaan zoeken.

Dit stukje “bewust-worden” is eigenlijk alles waar het om draait in het leven. Het krijgen van inzicht in het energetische aspect van de omgeving, maar hiermee ook onlosmakelijk verbonden het inzicht krijgen in je eigen rol en hier iets mee te gaan doen. Je eigen invloed op datgene wat we voelen, wat we doen, wat we neerzetten en hiermee dus ook waarin dit resulteert voor onze omgeving. Een prachtige uitdaging die ons steeds meer de onderlinge verwevenheid leert zien en vooral ook leert doorzien!
Go to top