ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Communicatie

Communicatie Communicatie is wat mij betreft in de basis de enige oorzaak van problemen in relaties tussen mensen in de meest brede zin. Communicatie kan enkel plaatsvinden wanneer er sprake is van een zender en een ontvanger die op elkaar zijn afgestemd. In de meeste situaties is er wel een zender en een ontvanger aanwezig, de afstemming laat echter vaak te wensen over.

Vandaag is de dag dat er weer een jaar wordt afgesloten en er een start zal worden gemaakt van een nieuw jaar. Een moment dus om terug te kijken maar ook de pionnen te plaatsen voor het nieuwe jaar. Voor mij is dit een jaar geweest waarin met name het item communicatie een grote rol heeft gespeeld. Zowel op persoonlijk vlak in mijn relatie, met familie en vrienden alsook binnen mijn werkomgeving met mijn werkgever en klanten. En weer is mij duidelijk geworden, goede communicatie blijft het moeilijkste wat er is!

Iedereen heeft zijn eigen referentiekader, zijn eigen belevingswereld. Vanuit het verkoopvak waarbinnen ik inmiddels dik twintig jaar actief ben, is regel nummer één dat je je dient te verplaatsen in de beleving van je klant. Begrijpen wat hem beweegt, de drivers boven tafel krijgen die hem doen besluiten om tot een eventuele aankoop over te gaan. Binnen persoonlijke relaties geldt echter exact hetzelfde. Leer te luisteren, begrijp of leer begrijpen waarom iets gezegd wordt en reageer niet direct vanuit een aangevallen ego maar vanuit je gevoel. Nuances bepalen vaak de interpretatie en iets wat gezegd wordt kan soms iets geheel anders betekenen.

Vanuit de zender gezien is dit misschien ook wel de grootste valkuil; er vanuit gaan dat de ander je wel begrijpt. Hoe vanzelfsprekend zaken voor jouzelf ook lijken, het is essentieel om te blijven toetsen. En nog belangrijker, het is essentieel om te blijven communiceren! Hoe vaak gebeurt het niet dat we er vanuit gaan dat de andere persoon het inmiddels wel weet, het wel begrijpt of aan onze houding maar moet zien wat er aan de hand is. En vraag tussendoor, ook als alles goed gaat eens hoe het is met iemand, wat hij voelt, wat hem beweegt!

2017 is voor mij een bewogen jaar geweest waarin ik weer veel heb bijgeleerd op het vlak communicatie, maar ook mijn valkuilen hierin nog beter heb mogen leren kennen. Het komende jaar zal voor mij daarom in het teken staan van communicatie.

Mijn werkpunten:
Het laatste punt ‘loslaten’ zal je mogelijk verbazen wanneer het communicatie betreft. Wanneer de referentiekaders echter dusdanig uit elkaar liggen dat het afstemmen van zender en ontvanger bijna onmogelijk is, dan kan het soms beter zijn om los te laten en te kiezen voor jezelf. Dit kan in een privé situatie zijn wanneer je er alles aan hebt gedaan om een open en eerlijke communicatie te bewerkstelligen maar dit geen resultaat oplevert. Maar hetzelfde kan bijvoorbeeld ook gelden in een werksituatie wanneer blijkt dat jouw motivatoren niet (meer) overeenstemmen met die van je werkgever. Loslaten betekent keuzes maken die niet altijd eenvoudig zijn, maar is noodzakelijk om jezelf niet te verloochenen.

Nog meer naar de kern betekent communicatie misschien ook wel het volledig in verbinding staan met je diepere zelf. Wanneer je écht vanuit je bron communiceert is je communicatie altijd zo zuiver mogelijk en zo min mogelijk ego-gedreven. En daarin presenteren de juiste keuzes zich vervolgens intuïtief...

Wordt 2018 voor jou ook het jaar van communicatie?
Go to top