ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

De beperking die bezit heet

De beperking die bezit heet Verlangens…. Iedereen heeft ze en veelal zijn dit verlangens die een leven lang blijven sluimeren maar nooit worden gerealiseerd. Deze blog is een persoonlijke reflectie over de beperking die bezit heet en die helaas ook mij nog steeds in zijn grip heeft.

Een aantal jaren terug heb ik de stap genomen om een persoonlijk coach in de hand te nemen. Vrijwel iedereen krijgt een moment in zijn leven waarop hij of zij de behoefte voelt om zijn kernwaarden nog eens onder de loep te nemen en vervolgens zijn levensdoelen hierop bij te stellen.
De gesprekken met mijn coach leverde mij waardevolle informatie op aangaande mijn normen en waarden maar ook mijn verlangens. De verlangens die hierbij naar boven kwamen zijn vrijheid, ongedwongenheid, waardering, prikkeling, creativiteit en financiële onafhankelijkheid.

Ik geloof er heilig in dat alles wat je in je leven meemaakt, gebeurt met een reden. Het is dan ook de bedoeling de achterliggende oorzaak te achterhalen en op basis hiervan actie te ondernemen. Actie kan zijn e.e.a. te beschouwen, te begrijpen en te accepteren, anderzijds kan het ook een trigger zijn om het nu anders te gaan doen.
Wanneer ik naar bovenstaande verlangens kijk, dan laat ik mij wel degelijk beperken door de directe of indirecte consequenties van bezit. Tijd om actie te ondernemen en te zorgen dat deze beperking binnenkort tot het verleden behoort?

Onlangs maakte iemand de opmerking ‘Laat bezit geen bezit nemen van jou’ en helaas is dit in de huidige maatschappij voor vrijwel iedereen, zij het veelal onbewust, toch van toepassing. Succes en persoonlijk geluk wordt heden ten dage niet afgemeten naar de tijd die je besteedt aan jezelf, bewustwording, contact met vrienden etc.… Nee, geluk wordt beoordeeld op het huis waarin we wonen, de auto die voor de deur staat en het aantal keren dat we op vakantie gaan.
Zonder in de diepte te gaan; belastingen, schulden bij banken, een te hoge levensstandaard en onze hunkering naar bezit en status zorgen ervoor dat we vaak ons leven lang met handen en voeten gebonden zijn en ons gedwongen voelen in ons huidige keurslijf te blijven zitten. De pensioengerechtigde leeftijd wordt door velen gezien als het moment dat er vervolgens geleefd kan gaan worden… Het is dus werkelijk zo dat voor vrijwel iedereen, in meer of mindere mate de opmerking ‘Laat bezit geen bezit nemen van jou’ toch de harde waarheid is.

Een klein uitstapje, maar vanuit bovenstaande constatering ben ik daarom een voorstander van het z.g. basisinkomen. De gedachte hierachter is dat iedereen een gegarandeerd basisinkomen krijgt waarmee de basisvoorzieningen gedekt kunnen worden. Werk gaat hiermee ook een wezenlijk andere rol invullen voor de mens, aangezien we hiermee in staat worden gesteld om meer te gaan kiezen voor wat we werkelijk leuk vinden om te doen.
De tegenstanders van het basisinkomen zijn bang dat grote groepen mensen hiermee thuis gaan blijven en de groep werkende mensen veel kleiner zal worden. In het kader van zingeving ben ik er van overtuigd dat het aantal werkende mensen niet kleiner zal worden, echter dat er een verschuiving zal plaatsvinden naar werk waarmee een zinvolle bijdrage wordt geleverd alsook meer in lijn met de eigen interesses en overtuigingen.
Aangezien robotisering, artificial intelligence en andere ontwikkelingen de wereld de komende jaren volledig op zijn kop gaan zetten, zou het basisinkomen hier wel eens naadloos op kunnen aansluiten…

Terug naar het begin; de gesprekken met mijn coach en de verlangens die hierbij naar boven kwamen. Ik geef eerlijk toe dat de angst die ontstaat vanuit financiële onzekerheid, de angst voor het onbekende wat er in het toekomstige ligt alsook de stiekeme twijfel of ik ‘het wel zou kunnen’ voor mij de beperkende gedachten zijn. Gedachten dus die grotendeels gestoeld zijn op het bezit wat ik heb en wat elke maand bekostigd moet worden. Wanneer ik niet financieel afhankelijk zou zijn en dus niet elke maand gedwongen zou worden om het nodige geld naar de bank te brengen…hoe zou mijn dagbesteding er dán uitzien?
Het elimineren van genoemde schijnbare beperkingen zou er waarschijnlijk voor zorgen dat ik eens ging pionieren, simpelweg eens dingen zou gaan proberen en uiteindelijk op iets zou uitkomen wat waarschijnlijk niets met mijn huidige dagbesteding te maken heeft.

Een aantal facetten van mijn lijst van verlangens vind ik gelukkig terug binnen mijn huidige werk. De verandering die de laatste jaren binnen veel bedrijven heeft plaatsgevonden en waarbij steeds meer wordt gewerkt vanuit administratieve en intern gestuurde processen, heeft echter ook binnen mijn werkomgeving zijn intrede gedaan. Ik constateer dat dit erin resulteert dat diverse processen veel meer tijd in beslag nemen en de relatie oorzaak – gevolg en dus ook de waardering voor bepaalde werkzaamheden hierin verdwenen is. Daar waar in het verleden intuïtie en gevoel leidden tot succes en we hierin allen onze verantwoordelijkheid kenden, moet dit nu komen uit met cijfers onderbouwde plannen waarbinnen iedereen zijn afgeperkte verantwoordelijkheid en bewegingsvrijheid heeft. Verzuiling in de maatschappij maar ook in onze werkomgeving.

Het ‘probleem’ beperkt zich echter niet tot onze mind setting, onze omgeving… het zit verweven in onze maatschappij en komt terug op allerlei vlakken. Steeds meer mensen zitten echter in een proces van bewustwording en zijn op zoek naar zingeving en diepere beleving. Zolang de maatschappij niet werkelijk gaat veranderen, betekent dit onvermijdelijk dat we om hier voor onszelf een juiste invulling aan te kunnen geven, onszelf langzaamaan buiten de maatschappij gaan plaatsen.

Voor degenen die hun leven nog moeten gaan opbouwen kan ik enkel het advies geven om zo weinig mogelijk schulden te nemen en deze zo snel mogelijk weer af te lossen. Voor mensen zoals ik, die destijds een langlopende hypotheek zijn aangegaan, zich een bepaalde levensstandaard hebben aangemeten maar ook in de onderbuik voelen dat dit niet de juiste weg is, zal het lastiger zijn maar we kunnen wel gaan werken aan een leven waarin bezit geen bezit heeft genomen van je leven.
Voor mijzelf geldt daarnaast dat ik in mijn hele leven zelden echte keuzes heb gemaakt. Opportunity’s kwamen voorbij, ik heb ze gepakt, echter zonder na te denken of het wel werkelijk bij mij past, aansluit bij mijn passie en meer vanuit een financieel oogpunt gedreven. Ik kan iedereen slechts adviseren zoveel mogelijk te leven naar zijn diepere overtuigingen en hierin het financiële aspect als driver zoveel mogelijk buiten beschouwing te laten. Geld en bezittingen brengen geen geluk, zingeving en diepere beleving wel.

Onze doelstelling is om binnen een jaar te gaan verhuizen naar een rustig plekje. Enerzijds omdat de huidige locatie ons niet meer de rust en energie geven die we nodig hebben, anderzijds omdat we hiermee hopen een groot deel van de hypotheek af te kunnen lossen en dus minder financieel gebonden te zijn. We zijn allebei in de laatste jaren steeds minder waarde gaan hechten aan materiële zaken, een groot huis, dure spullen en verre vakanties. Werkelijk geluk, zingeving en leven volgens de zuivere overtuigingen vanuit ons hogere zelf zijn hiervoor in de plaats gekomen. De realisatie moet nog plaatsvinden, het pad is echter reeds ingezet en zal ons hoe dan ook gaan leiden naar een verdere invulling hiervan.

Denk eens na over je werkelijke verlangens alsook in hoeverre de huidige situatie hierin bijdraagt. Vrijwel zeker dat hierin materialisme, veelal ook nog gedreven vanuit de overtuiging dat we ons beeld voor de buitenwereld omhoog willen houden, een grote rol speelt. Is dit werkelijk waar je voor leeft, is dit werkelijk wat je nog een keer de revue wilt zien passeren wanneer je later het aardse omruilt voor het hogere?

Voor ons is het duidelijk, nu echter nog het lef hebben om keuzes te gaan maken en bepaalde consequenties te aanvaarden. Uiteindelijk zal dit ook moeten gaan leiden tot de realisatie van de eerder genoemde verlangens. Spannend maar wel een mooi vooruitzicht om voor ogen te houden!
Go to top