ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

De kookpot

De kookpot Ik noem het de buitenwereld en de binnenwereld; alles wat er om ons heen gebeurt en de interactie die er vervolgens is met ons innerlijk. Een kookpot van triggers, emoties en ervaringen waarbij we vaak zelf niet weten wat we voelen en hoe we er vervolgens op reageren.

De periode waar we nu middenin zitten maakt veel los bij mensen. Vaak niet eens omdat we er zelf direct door geraakt worden, maar ook omdat we iets ervaren wat ons emotioneel en vaak volledig onbewust raakt. Ik noem het een kookpot; de kookpot van ons innerlijk.

De mens is een complex wezen, bestaande uit lichaam en geest. De geest is onstoffelijk en draagt ervaringen mee uit verschillende levens. Alles wat we meemaken dient doorleeft te worden, doen we dit niet en weten we het niet volledig te accepteren en los te laten, dan nemen we het mee in een volgend leven; het Karma is geboren.

Onze geest is echter ook verbonden met alles en iedereen om ons heen alsook het Universele, iets wat door sommige mensen ook wel wordt verwoord als het Goddelijke, het AL of bijvoorbeeld de Bron. Zeker in tijden als deze zijn er veel mensen die moeite hebben om de balans te blijven vinden, de verbondenheid te blijven voelen met het Universele. We worden dus heen en weer geschud door de verbondenheid en alles wat er gebeurt met alles en iedereen om ons heen. Ook de ervaringen die we meedragen vanuit vorige levens, het Karma, dragen bij aan de manier waarop we getriggerd worden.

Ook zelf ervaar ik dat de kookpot op dit moment op het vuur staat met het gas vol open. Het is een uitdaging om hierbij de subtiele signalen die er zijn te blijven onderscheiden van het geweld om ons heen en dus de afstemming te blijven vinden. Het ego wordt op allerlei wijzen getriggerd, een prachtig moment dus om veel te leren over onszelf en grote stappen te maken. Anderzijds ook een perfecte valkuil om in te worden meegezogen en je omlaag te laten trekken in de wereld van de dualiteit.

De kunst is om te blijven verinnerlijken. Laat je vooral niet meeslepen in de emoties van anderen, luister vooral niet teveel naar wat anderen vinden, maar zoek de rust en stem af op je innerlijke stem. Leer de signalen te herkennen en leer te begrijpen waar ze vandaan komen. Doorzie, kom tot persoonlijk inzicht, accepteer de emoties en laat zo je Karma, persoonlijke en groepsprocessen achter je om tot balans te kunnen komen.

De rust vinden is hierbij niet op de bank hangen met je smartphone in je hand, het afstruinen van de social media en het nieuws, het hangen voor de buis of in de kroeg met je vrienden met een groot glas bier. Het hoort allemaal bij onze wereld maar gaat je niet de rust vinden die hier bedoeld wordt. De rust waar ik hier over spreek is de rust in jezelf, de regelaar van het gas zodat je de kookpot tot rust kunt brengen, de balans vindt en vervolgens minder geraakt wordt door alles om je heen.

Wat ik zelf ervaar is dat het in deze onrustige tijden soms lastig is om het onderscheid te blijven maken tussen de innerlijke signalen van jezelf of de triggers die van buiten komen. In je werk, in je sociale contacten, maar zelfs bij de wandeling door de supermarkt wordt je binnenwereld continue in beweging gebracht; getriggerd. Het vastzetten van deze triggers levert een disbalans op waardoor je vervolgens anders reageert, dingen zegt die eigenlijk niet bij jezelf horen of je doet dingen waarvan je weet dat ze eigenlijk niet meer bij je horen. Je wordt dus meegezogen door de emoties en de omlaag getrokken in de wereld van de dualiteit.

Wat ik daarbij ook ervaar is dat je continue alert moet blijven. Alert zodat je kiest voor de dingen die je de afstemming laten vinden. Een wandeling door het bos bijvoorbeeld en hierbij niet luisteren naar het innerlijke stemmetje van ons ego wat het toch ook zo aantrekkelijk vindt om op de bank te blijven hangen. Het schrijven van een blog bijvoorbeeld om tot inzichten te komen en hierbij niet luisteren naar het innerlijke stemmetje van ons ego wat doelloos surfen over het internet toch ook zo leuk vindt om maar niet tot de confrontatie te hoeven komen. Continue alert dus om heel bewust te kunnen kiezen voor de zuivere zijde van onze binnenwereld, de afstemming met het Universele en niet de triggers die ons uit evenwicht brengen en ons ego op een voetstuk blijven zetten.

Alertheid betekent ook continue de confrontatie aan willen blijven gaan. Durven kijken naar jezelf, naar die kookpot en onderzoeken welke ingrediënten ervoor zorgen dat het nu ogenschijnlijk zo lekker smaakt maar die uiteindelijk een wrange nasmaak opleveren.

Wanneer we blijven vertrouwen op de afstemming met ons hogere zelf en het Universele dan liggen alle antwoorden klaar. Onlangs zat ik bijvoorbeeld in de auto en kreeg ik vanuit deze afstemming alle antwoorden waar ik op zat te wachten op een dienblaadje gepresenteerd. Het is een kwestie van durven vertrouwen en de rust opzoeken om onze innerlijke stem te kunnen en willen horen en hier vervolgens iets mee te kunnen doen.

In een tijd als deze is het oh zo belangrijk dat we goed voor onszelf blijven zorgen. Ik zou iedereen daarom willen oproepen om heel bewust de social media en alle triggers die we van buitenaf krijgen gewoon eens een periode te laten. Al is het maar een weekend, een dag, een uur… gebruik deze tijd om eens écht tot jezelf te komen en te luisteren wat je innerlijke stem je te vertellen heeft. Laat je hierbij niet uit het lood brengen door wat de mensen om je heen ervan vinden, zoek niet de herkenning en erkenning buiten jezelf, maar vertrouw volledig op wat je hoort, voelt of ervaart vanuit je binnenwereld. Enkel door hier gehoor aan te geven en vervolgens de juiste acties te ondernemen kunnen we de balans (her)vinden en vervolgens onze kookpot tot rust brengen.
Go to top