ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

De spagaat van de dualiteit

De spagaat van de dualiteit In alles hebben we een keuze; doen we het wel of doen we het niet. Dit klinkt eenvoudig, de werkelijkheid is vaak anders. Door het toedoen van normeringen, verwachtingen en vooral ook onze angsten worden keuzes vaak uitgesteld of helemaal niet gemaakt. Niet kiezen is echter ook een keuze, waarbij we de uitkomst in feite laten bepalen door onze omgeving.

Onze wereld is gestoeld op basis van dualiteit. Goed, slecht, warm, koud…. werkelijk in alles komt de dualiteit naar voren en wordt van ons verwacht hierin een keuze te maken of er iets van te vinden. Het oordeel, oftewel de waarde die wij aan de dualiteit ophangen, is veelal een kweekvijver voor allerlei scenario’s die nog niet hebben plaatsgevonden. Kortom, beperkende gedachten die er al snel voor zorgen dat we onze omgeving de keuze laten maken en hiermee onze toekomst laten bepalen. Aan ons de eer om vanuit eenheid en balans op een goede manier met deze dualiteit om te leren gaan en de juiste keuzes te maken!

In de laatste jaren heb ik geleerd meer vanuit mijn hart te gaan leven. Leven vanuit een zo goed mogelijke afstemming, minder vanuit je hoofd en hierbij proberen zoveel mogelijk open te staan voor alle opties zonder direct een oordeel te vellen. Lastig voor een van nature perfectionistische denker die graag zelf de touwtjes in handen heeft. Lastig ook omdat een andere manier van leven je ook dwingt om bepaalde keuzes te maken.

Voor mij voelt het soms als een soort ongemakkelijke spagaat van de vrijheid. Elke keuze, alhoewel volledig gemaakt vanuit eigen vrijheid, betekent onvermijdelijk ook dat we de consequenties hiervan zullen moeten dragen. Leven in het nu maar wel kijkend naar de toekomst, een gezonde afweging makende zonder in allerlei scenario’s te schieten die ons beperken. Verre van eenvoudig en al snel wordt duidelijk dat ook ik nog steeds te veel vanuit mijn hoofd leef en hierdoor de optimale eenheid en balans uit het oog verlies.

Om uit de spagaat te komen zijn er een aantal ‘basisregels’ die ik tracht te hanteren. Uiteraard blijven we mensen, blijven we leren en is dualiteit onvermijdelijk in onze wereld, toch merk ik dat deze basisregels mij helpen om de eenheid en balans te vinden.

1. Leef in het NU
Leren van de ervaringen uit je verleden, maar deze vervolgens loslaten en dus niet je leven laten leiden. Hetzelfde geldt voor de toekomst. Uiteraard neem je hetgeen je hebt geleerd mee in de besluiten die je neemt. Echter, ‘onverwachte’ wendingen zijn niet uit te sluiten dus laat je niet belemmeren in je besluit door alle scenario’s die in de toekomst mogelijk zouden kunnen passeren. Verleden kan niet meer veranderd worden en het is niet voor ons weggelegd om de volledige toekomst te kunnen aanschouwen. Het enige waar we dus direct invloed op kunnen uitoefenen is het nu.

2. Leef je eigen leven
We laten ons van alles aanpraten. Alle media die ons inprenten dat we allerlei dingen nodig hebben, onze omgeving waar mensen dingen kopen, op vakantie gaan, ons aanraden om toch ook echt eens….. kortom, aan alle kanten wordt ons ego getriggerd en creëert middels dualiteit een stuk onvrede over onze huidige situatie. Laat dit los en leef vanuit jezelf en niet vanuit al die anderen! Een spreuk die ik onlangs tegenkwam is ‘Leef niet het leven van een ander, dat leven is namelijk al ingenomen door een ander’. Oftewel, wees jezelf, wees uniek, waardeer, geniet en leef je eigen leven!

3. Zorg voor een gezonde basis
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, en onbalans in het een betekent onvermijdelijk ook onbalans in het ander. Gezonde voeding voor lichaam én geest dus, voldoende slaap en weg met ‘verslavingen’ zoals overmatig televisiekijken of smartphone-gebruik maar uiteraard ook verslavende middelen zoals drank, sigaretten, suiker en snacks. Overigens kan je je afvragen wat je eigenlijk met je verslavingen probeert weg te drukken of uit te stellen. Waar heb je op een dieper niveau eigenlijk behoefte aan waarbij je wordt weerhouden door angsten, ervaringen of anderszins? En wat zou je kunnen doen om hier nu toch een invulling aan te gaan geven?
Naar mate je bewuster en hiermee ook gevoeliger wordt, wordt het tevens steeds belangrijker om bewust te kiezen wie je zowel zakelijk als privé nog in je leven toelaat of niet. Wat een juiste werk- en woonomgeving is die bijdraagt in onze groei en welke mensen kosten je bijvoorbeeld energie en welke mensen geven je energie? In alles is het de kunst om die gezonde basis vinden die je helpt om zoveel mogelijk jezelf te kunnen zijn en vanuit je eigen basis te kunnen blijven bloeien en groeien.

Onlangs hebben we zelf mogen ervaren wat een omgeving die bij je past met je doet. Een omgeving waar je blij van wordt, waar je je goed voelt en waar de ideeën spontaan beginnen te stromen. Heerlijk om te ervaren en ook leuk om te zien en te herkennen wat het ego vervolgens allemaal doet om te voorkomen dat we uit onze comfortzone stappen. Wanneer we echter eerlijk kijken naar wat onze behoeftes echt zijn en wat we echt nodig hebben, dan is er geen reden voor angst en staat niets een keuze in de weg. Sterker nog, dingen worden op ons pad gebracht en van alle kanten wordt bevestigd dat we hier iets mee mogen gaan doen. Een mooi vooruitzicht dus die op een nieuwe basis die ons weer zal helpen in het verder bloeien en groeien!
Go to top