ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Een goede manager

Een goede manager Wat maakt een manager werkelijk die goede manager die zich onderscheidt van anderen; waar mensen bereid zijn voor te gaan en net die stap extra te zetten?

Natuurlijk is het belangrijk dat een manager het goede voorbeeld geeft, enige visie heeft, voor de troepen uit durft te lopen, zijn mensen motiveert en meeneemt op het pad wat hij of zij voor ogen heeft. Het écht succesvol zijn van een manager komt mijns inziens echter van een geheel andere kant. En wanneer die kant niet klopt, dan kan een manager nog zulke goede competenties hebben, hij gaat het met zijn mensen nooit voor elkaar krijgen.

In mijn loopbaan heb ik diverse managers meegemaakt met meer of minder succes. Maar wat maakte hierin nou het verschil? Onderzoek geeft aan dat meer dan veertig procent van de werknemers klaagt over de manager. De reden hiervoor blijkt veelal voort te komen uit teveel focus op processen, procedures en resultaten en maar weinig of geen aandacht voor de mens erachter.

Het succes van een goede manager zit naar mijn mening in echtheid, verbondenheid, authenticiteit. Maar vooral ook openheid en je in deze openheid kwetsbaar op durven stellen. Mensen die echt zijn.

Weten wat er bij je mensen speelt. Niet omdat je het hoort te weten vanuit je functie maar omdat het je werkelijk interesseert. Je mensen die ook weten wie je privé bent en wat je meemaakt, wat je voelt en wat je persoonlijke overtuigingen zijn. Niet om bepaalde gevoelens te forceren of dingen gedaan te willen krijgen, maar vanuit de onderliggende behoefte open en echt te willen zijn; verbonden en te willen delen. Er staan als mens. Niet als manager, als directeur of leidinggevende maar als mens. Authenticiteit uitstralen waarmee je vertrouwen geeft en mensen bereid zijn voor je te lopen.
De échte managers zijn daarom mensen-mensen. Niet omdat ze sociaal nou zo vaardig zijn maar omdat ze weten dat ze alleen ook echt alleen zijn en dat je alleen succes hebt door het met elkaar te doen. Open, eerlijk en met vertrouwen. Een goede manager wordt je niet door je bepaalde kennis en kunde eigen te maken maar is het resultaat van wie je zelf als persoon bent.

Uiteraard zullen dus de competenties zoals eerder vernoemd moeten kloppen, maar deze zijn aan te leren middels trainingen. De uitdaging zit hem in de zogenaamde soft skills. Vaardigheden die niet eenvoudig zijn aan te leren, het is een manier van zijn.
Leven vanuit bezieling in lijn met je persoonlijke missie en visie, de verbondenheid erkennend en voelend met je hogere zelf en met de wereld om je heen. Wanneer je van hieruit en met echtheid en authenticiteit je managementrol vervult dan voelen de mensen om je heen dit. En hiermee zijn ze tevens bereid om dat stapje extra te zetten. Om er samen met jou voor te gaan en te zorgen voor succes!
Go to top