ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Groeien kan alleen samen

Groeien kan alleen samen Enkel de interactie met je omgeving zorgt ervoor dat je kunt groeien. Een bekende kreet is delen=vermenigvuldigen. Niets is minder waar en zeker voor mij één van mijn leerdoelen.

In mijn vorige blog “de roep om verinnerlijking” sprak ik over eigen identiteit, het zoeken van de vrijheid in jezelf, maar ook vanuit je eigenheid durven keuzes te maken. In deze blog een kleine nuancering van deze roep om verinnerlijking.

Vanuit het grotere perspectief gezien hebben we het bij identiteit nog steeds over “eigenheid” en dus over ego. In ons leven maken we van alles mee, leren we vanuit onze ervaringen en zullen we uiteindelijk tot de conclusie komen dat het niet om ons gaat. Niet om onze identiteit, niet om onze eigenheid en niet om ons ego. Er is een groter iets, iets waar we onderdeel van uitmaken, iets waarin we een rol spelen en waar we zelf leren en steeds wijzer worden, maar ook een spiegel zijn voor anderen.

Wanneer we ons volledig zouden afsluiten van de wereld om ons heen, geen prikkels meer van buiten krijgen en enkel nog zouden verinnerlijken, betekent dit in feite dat we ons afsluiten voor een deel van de evolutie. Evolutie is immers de verandering die plaatsvindt door de interactie tussen de verschillende elementen, waaronder onszelf. De mutatie van de verschillende ervaringen, inzichten en wijsheden die vanuit interactie tot ons komen, zorgen voor een versnelling van ons leerproces, maar ook bij dat van de ander.

Groei ontstaat dus vanuit interactie. Dat wil echter niet zeggen dat je hier niet selectief in mag of moet zijn. In je evolutieproces zal je merken dat er momenten zijn waarop je afscheid neemt van mensen, werk of andere zaken die op een gegeven moment niet meer bij je passen. Als het ware als een organisch proces komen er vervolgens nieuwe mensen, werk of zaken op je pad die hun plaats weer innemen en het totaal op een hoger niveau brengen. De aansluiting vindt als het ware plaats op basis van een ander trillingsniveau, iets waardoor een weg terug ook niet meer mogelijk is, simpelweg niet meer aansluit op wie je nu bent. Het selectief zijn is dus enerzijds een automatisch proces, anderzijds is het soms noodzakelijk om heel bewust bepaalde zaken af te sluiten en te kiezen voor iets nieuws.

Het maken van deze keuzes is een vorm van interactie en zal zorgen voor verandering, ervaringen en inzichten oftewel groei bij zowel jezelf alsook de ander. Een andere vorm van interactie is het delen van kennis, ervaring en inzichten. Als het ware het creëren van een hogere wijsheid door al deze kennis en inzichten samen te brengen en daardoor het persoonlijke, onze identiteit, ons ego buiten beschouwing te kunnen laten.

Mijn conclusie vanuit dit inzicht is dat het onmogelijk is om werkelijk wijs te worden zonder je wijsheid op een gegeven moment te gaan delen met anderen. Te delen met mensen met eenzelfde universele interesse en openstaand voor het delen van inzichten om zo elkaar te helpen bij die klim naar dat eindpunt wat we allemaal voor ogen hebben. Delen=Vermeningvuldigen gaat ook in dit geval op en zal zorgen voor een versnelling in de weg naar universele wijsheid, universele liefde en het werkelijk één worden.

Eén van mijn leerdoelen staat daarmee in steen gebeiteld; het niet alleen maar blijven absorberen, maar ook te leren om en dus door te vermenigvuldigen!

Alleen SAMEN gaan we er komen. En uiteraard hoort hier ook verinnerlijking bij waarbij je leert luisteren naar je innerlijke stem. Echter zonder te vergeten deze kennis vervolgens ook uit te dragen, te delen met anderen en zo van elkaar te kunnen leren.

Doe je mee? Ik ben benieuwd wat we allemaal nog van elkaar mogen leren!
Go to top