ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Heb ik er alles uitgehaald wat erin zat?

Heb ik er alles uitgehaald wat erin zat? Met het verstrijken van de jaren ervaar ik steeds meer dat tijd iets relatiefs is. Waar vroeger een schoolvakantie een eeuwigheid leek te duren is een jaar nu bijna verstreken voor je het in de gaten hebt. Met het ouder worden komt ook steeds meer het besef dat we allemaal te maken hebben met een timer die terugtelt naar nul en dat tijd vluchtig en iets eenmaligs is wat je nooit meer terugkrijgt. Met deze wetenschap in het achterhoofd stel ik mezelf en mijn partner daarom ’s-avonds regelmatig de vraag ‘Hebben we er alles uitgehaald wat erin zat vandaag?’, oftewel hebben we onze tijd daaraan besteed waar we het eigenlijk aan hadden willen besteden?

Alhoewel deze misschien niet voor iedereen helder op het netvlies staat, iedereen heeft een levensdoel. Iets wat ons leven werkelijk zin geeft. Hoe mooi zou het zijn wanneer je je leven zo optimaal mogelijk kunt inzetten voor het invullen hiervan? Volgens mij is dat het moment dat je eerder gestelde vraag ook daadwerkelijk met een ‘JA’ kunt beantwoorden…

Om duidelijk te krijgen waar je levensdoel ligt, is het vaak verhelderend om uit te zoeken wanneer je momenten van flow ervaart. Dit zijn veelal de momenten waarbij hetgeen je doet optimaal aansluit bij je missie en passie en je werkt aan je levensdoel. Vragen die je hiervoor kunt stellen, zijn bijvoorbeeld:
Hoe zou het zijn wanneer je keuzes kunt maken en dus je dag indeelt op basis van je flow-ervaring? En hoe mooi zou het zijn wanneer je ’s-avonds de vraag ‘Hebben we er alles uitgehaald wat erin zat vandaag?’ met een volmondig ‘JA!!’ zou kunnen beantwoorden!

Voor mij is het schrijven van deze blog weer een moment van bezinning. Een moment waarop de bakens weer scherp gesteld worden en ik weer eens kritisch kijk naar de dingen die ik doe en of ze bijdragen aan het hogere doel wat ik voor ogen heb. Helaas moet ik vaststellen dat veelal oude patronen ervoor zorgen dat ook ik me iedere keer weer laat afleiden van mijn pad en mee ga in de gekte van de dag… Door deze patronen te herkennen is het mogelijk verandering aan te brengen. Ben daarbij niet teleurgesteld wanneer het niet in één keer lukt. Na het inzetten van een verandering kan het wel een half jaar duren voordat het nieuwe patroon werkelijk is ingeprogrammeerd!

Wel eens gehoord van de Morning Pages?
De Morning Pages zijn een moment voor jezelf direct nadat je uit bed komt. Een moment waarbij je je gedachtes aan het papier toevertrouwt, net zo lang tot je ongeveer drie pagina’s vol hebt en dat elke dag weer. Een uitstekende manier om zichtbaar te krijgen waar pijnpunten liggen en waar aan gewerkt mag worden om meer in flow te komen. En dus de vraag waar we mee begonnen met een ‘JA’ te kunnen beantwoorden!
Voor mij was deze blog het duwtje in de rug om deze gewoonte weer op te pakken. Ik zou iedereen willen aanmoedigen om hetzelfde te doen en ’s-morgens een moment voor zichzelf te pakken en zijn gevoelens en gedachten eens op papier te zetten. Vrijwel zeker gaat het ook jou helpen om meer in lijn te komen met jezelf. Een boeiende weg naar nog meer geluk, nog meer passie en waarschijnlijk een zinvoller leven. Succes!

Voetnoot
The Artist’s Way van Julia Cameron is een inspirerend boek wat mensen helpt om hun inspiratie weer terug te vinden. Ook hier worden de morning pages ingezet als middel om daadwerkelijk in actie te komen en je leven te veranderen. Een van de boeken die ik iedereen aan kan raden!
Go to top