ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Het onbereikbare geluk

Het onbereikbare geluk Veel mensen in onze westerse wereld hebben er last van. Ondanks alle bezittingen, een mooie carrière, een fijne vriendenkring…. is er toch een gevoel alsof er iets ontbreekt. Een knagend gevoel dat we eigenlijk meer dan gelukkig zouden moeten zijn met wat we hebben, maar toch…. Herken je dit bij jezelf?

Twee oorzaken zal ik in deze blog verder toelichten; het ontbreken van een werkelijke zingeving, alsook de prikkels vanuit onze omgeving. Wanneer we werkelijk iets met deze punten zouden doen ben ik er van overtuigd dat voor veel mensen het knagende gevoel zou verdwijnen. En nog mooier; het ogenschijnlijk onbereikbare geluk blijkt door deze veranderingen opeens bereikbaar!

Ik zal beginnen met de prikkels vanuit onze omgeving. Iets wat in ons mens zijn zit en moeilijk is uit te bannen is dat we vrijwel altijd vergelijken. En vanuit dit vergelijk vinden we al snel dat wij er nog niet zijn en het minder goed voor elkaar hebben dan degene/ hetgeen waarmee wordt vergeleken. Vrijwel alles wat bijvoorbeeld in de vorm van reclames en advertenties op ons af komt is hierop gebaseerd. Ons het gevoel geven dat er iets in ons leven ontbreekt, wat we kunnen invullen door een bepaalde aankoop te doen, een bepaalde reis te boeken, een bepaald dieet te volgen etc….
Laat je niet misleiden; al deze prikkels zijn op consumeren gebaseerd, in welke vorm dan ook. Maar wat zou er gebeuren wanneer we in plaats van consuMEREN zouden kiezen voor consuMINDEREN?

Het begint met het accepteren van je huidige situatie om vervolgens stapje voor stapje de zaken op te ruimen waarvan je eerst dacht dat je ze nodig zou hebben maar die enkel druk en stress op blijken te leveren. Heb je het echt niet nodig? Weg ermee en je leven is weer een stukje simpeler geworden! Hetzelfde geldt voor die nieuwe auto van de buren, de fantastische verhalen over wereldreizen, verre vakanties of dikke promoties. Laat je niet gek maken en wees blij met wat je hebt. Sterker nog, wees blij met wat je niet hebt! Het geluk zit namelijk in de eenvoud, in het terugkeren naar je kern en wie je werkelijk bent en waar je voor staat.

Langzaamaan beginnen gelukkig steeds meer mensen te beseffen dat het niet alleen maar draait om geld, een groot huis, een dikke auto en die verre vakanties. Nee, steeds meer mensen beginnen te doorzien dat dit ons wordt ingeprent vanuit het (financieel) belang van een ander en niet om óns gelukkig te maken. Fantastisch om te zien dat daarom steeds meer mensen kiezen voor consuminderen, tiny houses, off-grid wonen of iets minder rigoureus zoals bijvoorbeeld meer quality time door drie dagen weekend en iets minder salaris.
Dus denk voor jezelf eens na in welke ratrace jij zit. Maakt alles wat je doet je werkelijk gelukkig of ben je in een keurslijf beland waarvan je misschien beter afscheid kunt nemen om je werkelijke geluk te vinden?

Het tweede wat ik hierin wil benoemen is zingeving. En dan ook in deze volgorde. Want wanneer je beseft dat het mogelijk tijd wordt voor een verandering, is dit enerzijds waarschijnlijk ingegeven door de ratrace waar je in zit, anderzijds is de kans groot dat je nog op zoek bent naar de wérkelijke zingeving in je leven. Maar wat is werkelijke zingeving?

Wanneer je jong bent, ben je veelal ambitieus, heb je grote doelen voor ogen en het ego legt hierbij de lat hoog omdat je toch zeker beter moet worden dan ál die anderen. Maar het verschil wat je kunt maken zit juist in de kleine dingen. Als het steentje in het water wat een rimpel teweegbrengt die tientallen meters verder nog waarneembaar is. Een glimlach op straat, het helpen met een glimlach van iemand in de supermarkt, een knuffel op straat met je partner om gewoon even te laten zien dat je elkaar lief hebt. Deze kleine dingen kunnen voor andere mensen een mindshift betekenen met enorme inzichten tot gevolg.

Laat je dus niet gek maken met het gevoel dat je de wereld moet veranderen. Ook kleine dingen in je omgeving kunnen grote gevolgen hebben. Want daar gaat het vaak mis. We leggen de lat enorm hoog om vervolgens naar onszelf te kijken en te oordelen dat we deze lat nooit gaan bereiken.
Dus wat zou je werkelijk willen betekenen in dit leven? Wat zou je willen bereiken, wat voor verschil zou je willen maken? Maak dit vervolgens eens kleiner in plaats van groter en begin van hieruit eens te werken aan iets moois. Uiteindelijk kan je hiermee de wereld veranderen!

Een aantal mooie voorbeelden vanuit mijn huidige relatie vind ik bijvoorbeeld de knuffel op straat of de glimlach en een zwaai naar een buurvrouw. Elkaar gewoon even vastpakken en een kus geven om de waardering en liefde naar elkaar uit te spreken. Zeker wanneer je de vijftig inmiddels gepasseerd bent, levert dit een glimlach op bij diverse omstanders. Want wat is er mooier dan elkaar te laten zien dat we elkaar lief hebben? Hetzelfde geldt voor die zwaai. Een buurvrouw dik in de tachtig die voor het raam enthousiast en met een brede glimlach terugzwaait wanneer we bij onze wandeltocht richting supermarkt zwaaiend voorbij komen.

Je mag je daarom afvragen wat werkelijke zingeving is. Dit is in ieder geval niet per definitie het verkondigen van je standpunt op een podium voor een groot publiek, of het bereiken van een hoge positie waarin je veel invloed hebt en bijvoorbeeld als minister de standpunten van een regering mag verdedigen.

> De werkelijke zingeving zit juist in de kleinere dingen. Iets wat werkelijk vanuit je hart komt, van mens tot mens, maar waarmee je anderen aansteekt en uiteindelijk een golf van verandering teweeg kunt brengen. Niet jezelf centraal stellen, niet handelen vanuit de doelstelling om er zelf beter van te worden, maar te geven vanuit een zuiver hart en vanuit universele liefde naar alles en iedereen om ons heen. Wanneer we in staat zijn dit te realiseren, dan ligt het onbereikbare geluk waar we het eerder over hadden voor iedereen binnen handbereik. Dus laten we hier aan werken en met elkaar de wereld weer een klein beetje mooier maken!
Go to top