ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Het terugvinden van jezelf

Het terugvinden van jezelf Steeds meer mensen beginnen last te krijgen van het huidige systeem waarin met name de buitenkant centraal staat. In het proces van bewustwording komt dan ook onherroepelijk de vraag naar boven wie we zelf zijn. Een lastige vraag in een maatschappij waar systemen, regels en normeringen er juist op geënt lijken om buiten onszelf te stappen en ons te conformeren aan het beeld wat een ander voor ons voor ogen heeft. Toch zijn deze twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden en is het voor ons geluk essentieel dat we weer gaan leren volledig onszelf te zijn.

Het huidige systeem levert slechts een soort van surrogaat geluk op wat slechts tijdelijk genoegdoening oplevert. We ondernemen van alles, kopen van alles, vergelijken onze omstandigheden met hetgeen via de media op ons afkomt en komen vervolgens tot de conclusie dat we niet voldoen aan het ideaalplaatje. Om dit te compenseren of in ieder geval voor de buitenwereld het plaatje op orde te krijgen wordt er nog meer geconsumeerd en creëren we alleen maar méér afhankelijkheid van het systeem waar we in zitten. Wanneer we door beginnen te krijgen dat geluk niet zit in goederen, de buitenwereld en acceptatie van anderen maar in onszelf, dan is de zoektocht begonnen. Het is immers niet eenvoudig om iets wat we ons hele leven hebben gedaan en waar we van alle kanten in worden aangemoedigd aan de kant te zetten en onze bron terug te vinden waar het werkelijk om draait.

Het terugvinden van jezelf betekent het terugvinden van de eenvoud. En dan ook werkelijk de eenvoud in alles. Jezelf terugvinden is het volledig los laten van wat we tijdens onze opvoeding hebben geleerd, wat ons elke dag weer wordt opgelegd en wat via de media op ons afkomt. Het volledig accepteren van hoe je bent, vervolgens het terugvinden van de volledige rust en uniciteit in jezelf en van daaruit beginnen te leven!

Iedereen draagt karma met zich mee. Schuldgevoelens en lasten van een onverwerkt verleden waarbij we onszelf vaak onbewust de schuld geven van wat er heeft plaatsgevonden. Het heeft echter geen zin om jezelf of een ander iets kwalijk te nemen. Iedereen handelt vanuit zijn eigen belevingswereld en denkkader en handelt op het moment dat de handeling plaatsvindt vanuit dit kader. Dit betekent ook dat er met de kennis en ervaring van dat moment, niet anders gehandeld had kunnen worden, anders had je dat immers wel gedaan. Je hoeft jezelf of een ander dus ook niets kwalijk te nemen, het herkennen en accepteren is voldoende. Aangezien we allemaal een eigen referentiekader hebben wat altijd zal verschillen van dat van de mensen om je heen, betekent elk standpunt automatisch dualiteit. Om volledig tot jezelf te kunnen komen is het belangrijk uit deze dualiteit te stappen, verleden en toekomst los te kunnen laten en volledig in het nu te kunnen zijn. Gooi dus je schuldgevoelens over boord, accepteer dat alles erbij hoort om te leren en tot bewustzijn te kunnen komen, leef in het NU en vooral: hou van jezelf!

Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat er een verschil is tussen hetgeen je denkt of ervaart en hetgeen je werkelijk bent. Gedachten komen voort uit ons brein, worden gestuurd vanuit ons ego en beïnvloed door alles en iedereen waar we mee in aanraking komen. Door alles wat we meemaken en leren wordt vanuit ons brein een beeld gecreëerd wat dus gebaseerd is op (de verwachtingen van) onze buitenwereld, maar niet in overeenstemming is met wie we werkelijk zijn.

Door te verstillen, gedachten te kunnen laten zijn maar er niet in mee te gaan, enkel in het NU te zijn en je dus niet te laten leiden door verleden of toekomst, zijn we in staat onszelf terug te vinden. Een prima methode hiervoor is bijvoorbeeld een moment voor jezelf waarbij je met je ogen dicht op de bank zit en naar binnen keert. Laat alles wat er aan gedachten voorbij komt gewoon zijn maar ga er niet in mee, probeer niet in je hoofd te zitten en dingen te denken, laat eventuele zorgen over verleden en toekomst los en BEN gewoon.

Wanneer je dit regelmatig doet, ben je ook steeds beter in staat om nog verder naar binnen te keren en alles volledig los te kunnen laten. Vervolgens kom je erachter dat hetgeen je werkelijk bent altijd in jezelf aanwezig is en een soort van universele staat van zijn heeft. Er hangt geen oordeel aan, je bent niet goed, slecht, dik, dun, jong, oud… nee, wat je werkelijk bent is universeel en staat los van tijd, plaats en alles wat er om ons heen aanwezig is.

Het terugvinden van jezelf betekent ook het terugvinden van je innerlijk kind en de verbondenheid met een tijdloze staat van geluk. De realisatie van een onafhankelijk zijn waarbij je geluk niet wordt gecreëerd door anderen of de dingen om je heen, maar op elk moment is terug te vinden in jezelf. Het systeem zal hiermee ook steeds minder invloed op je hebben en uiteindelijk zal je ook in staat zijn om dat gewoon te laten zijn en je eigen leven te leven. Door jezelf te zijn ben je vervolgens ook nog eens in staat jezelf volledig te ontplooien en optimaal bij te dragen aan onze samenleving!

Doe je mee?
Go to top