ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Het zijn de kleine dingen die het doen...

Het zijn de kleine dingen die het doen... Veel mensen hebben het gevoel iets groots neer te moeten zetten op deze wereld. Maar wat is groots? Al in 1971 is er een liedje uitgebracht wat het grootse misschien wel heel mooi weergeeft…

Veel geld verdienen, een mooie auto, een groot huis, een man of vrouw om mee te kunnen pronken… het beeld wat veel mensen herkennen van toen ze nog jong en “onbezonnen” waren. We worden ermee groot gebracht: carrière maken, succes boeken, de buitenwereld laten zien dat we succesvol zijn. En wanneer je dit doet zijn de mogelijkheden onbegrensd, heb je de middelen om gelukkig te zijn en staat niets je in de weg om je leven zo in te richten als jij voor ogen hebt.

En toch...

Eenmaal in de ratrace, op weg naar nog meer succes, nog meer geld en onder druk van onze carrière komt er een moment dat we ons bepaalde dingen beginnen af te vragen. Er worden mensen in onze omgeving ziek of we worden zelf misschien ziek. We komen zonder werk te zitten om welke reden dan ook. We beginnen te merken dat we continue proberen ons leven te sturen, onder controle te houden en zo in te richten als wij dat willen…. de werkelijkheid blijkt echter anders te bepalen. En dat is misschien ook wel het moment dat we ons beginnen af te vragen wat wérkelijk geluk is.

Want wees eerlijk...

Het is fijn wanneer je in een bepaalde mate geld tot je beschikking hebt, het is fijn wanneer je een huis hebt wat als een jas past en waar je je fijn voelt. Het is fijn wanneer je mensen om je heen hebt waar je alles mee kunt delen en het is fijn wanneer je gezond bent en niet beperkt wordt in de dingen die je doet.

Maar wordt dit bepaald door de hoeveelheid geld die je hebt? Wordt dit bepaald doordat je een groot huis hebt? Wordt dit bepaald doordat je continue aan het rennen bent omdat je meer wilt of toch tenminste datgene wat je inmiddels hebt opgebouwd en waarbij je tegen je grenzen aan begint te lopen in stand probeert te houden?

Wanneer je wérkelijk durft te kijken naar de vragen die ik je net gesteld hebt, dan WEET je dat WERKELIJK geluk niet wordt bepaald door op elke vraag "JA" te moeten antwoorden. Het werkelijke antwoord zit namelijk in jezelf en betekent dus een NEE op alle uiterlijke schijn waar we het net over hadden.

Grootsheid zit in het kleine...

Grootsheid zit in de kleine dingen en die bepalen voor 95 procent ons werkelijke geluk. Op het moment dat we ouder worden en tegen onze beperkingen aan beginnen te lopen dan komen we hierachter. Een werkelijke vriend waar je alles mee kunt delen zonder dat hij of zij probeert je van zijn of haar standpunten te overtuigen. De morgenzon op je gezicht, de voldoening van een zelf gekookte maaltijd, een wandeling door de natuur, de verbondenheid.

Grootsheid zit in het leven vanuit ons hart. Wanneer we uit ons hoofd gaan en vanuit ons hart leren leven, gaan we deze zogenaamd kleine dingen weer leren waarderen, maar staan we ook weer open om onvoorwaardelijk te kunnen geven. Een gemeende omhelzing, een glimlach op straat, iemand even voor laten gaan omdat hij of zij slecht ter been is, iemand kunnen laten zijn vanuit de perfectie van de zogenaamde imperfectie.

Door wérkelijk vanuit ons hart te gaan leven gebeuren er echter ook nog andere dingen die ons leven mooier maken. We leren non-dualistisch te gaan kijken, alles te kunnen laten zijn en niet te oordelen over alles en iedereen maar gewoon te accepteren. We gaan ervaren dat wanneer we vanuit ons hart leven, we worden gestuurd en geholpen. We kunnen onze controle los gaan laten en ons innerlijke GPS, het contact met ons hogere zelf en hiermee het alles omvattende de koers laten bepalen.

De betrekkelijkheid...

De huidige situatie in de wereld laat prachtig zien hoe beperkt dat we eigenlijk zijn in onze controle. Want ondanks dat we heerlijk bezig zijn om onze bankrekening te spekken, ondanks dat we van hot naar her rennen om te kunnen voldoen aan onze (sociale) verplichtingen… stel dat er vandaag of morgen iets gebeurt wat de hele wereld voorgoed verandert?

Wanneer je op dat moment nog terug kunt kijken, durf je dan werkelijk tegen jezelf te zeggen dat je vanuit hart hebt geleefd, het werkelijke geluk hebt gevonden en werkelijk jezelf hebt kunnen zijn? Alhoewel voor honderd procent een voorbeeld van dualiteit en ego; ik durf te wedden dat bijna iedereen hierbij eens achter zijn oren krapt en diep van binnen weet dat alle drie de antwoorden een "NEE" opleveren.

Begin vandaag nog...

Jawel, zo simpel kan het zijn. En ook hierin zijn het de kleine stapjes die grote veranderingen kunnen opleveren. Neem eens even de tijd voor jezelf. Ga samen eens de natuur in. Ga eens op onderzoek uit wat je eigenlijk diep van binnen mist en wat er zou moeten gebeuren om hier verandering in te kunnen brengen. En wees eerlijk naar jezelf!

Mijn geluk...

Misschien denk je “ja hij kan makkelijk praten” en misschien is dit ook wel enigszins zo. Financieel hebben we het redelijk goed op orde en zowel de vaste lasten alsook de onverwachte zaken kunnen we betalen. En ondanks soms misschien wat kleine lichamelijke ongemakken, we worden niet werkelijk beperkt in ons doen en laten. Maar bepaalt dit mijn geluk? Nee! Sterker nog, ik voel het als mijn beperking!

Voor velen zal dit misschien vreemd klinken en toch is het zo. Financiële zekerheid is een belangrijk thema voor me en zorgt er ook voor dat ik in oude patronen blijf hangen om deze zekerheid niet op het spel te zetten. Mogelijke stappen die me in het verleden zijn aangeboden maar waar ik geen gebruik van heb gemaakt omdat ik minder zou gaan verdienen, zou moeten verhuizen en dus alles op zou moeten geven, stappen die ervoor zorgde dat ik de ogenschijnlijke controle los zou moeten laten en zou moeten vertrouwen op datgene wat werkelijk de koers bepaalt.

Inmiddels weet ik daarom dat het geluk niet daar zit, maar juist in die kleine dingen; en vandaar ook de titel “Het zijn de kleine dingen die het doen”. De kus ’s-Morgens wanneer ik wakker wordt, de hond die me goedemorgen komt zeggen maar ook weer blij is wanneer ik thuis kom na een dag werken. De dankbaarheid omdat er, hoe simpel dan ook, toch weer een maaltijd klaar staat… Maar iets wat nog veel dieper gaat; de volledige acceptatie en het liefhebben van jezelf en alles om je heen, de rust en vrede vinden in jezelf, een partner die je volledig kan accepteren, de samenwerking met mijn begeleiding waarbij ik dingen mag vertellen die voor sommige mensen het leven inmiddels heeft veranderd.

Wat ik eigenlijk wil zeggen...

Begin vandaag nog! Realiseer jezelf dat het leven wat ons wordt voorgespiegeld, de materialistische kijk vanuit onze opvoeding en de media, maar ook de ogenschijnlijke controle die we proberen uit te oefenen op ons leven niet ons geluk bepalen.

Laat los en leer te leven vanuit je hart, vanuit eenvoud en neutraliteit.

Voel de werkelijke liefde die in alles aanwezig is, voel de dankbaarheid voor alles, hoe klein dan ook, wat je krijgt aangereikt. Dit kan een inzicht zijn, een gebaar, een werkelijke glimlach… een openbaring van de ziel.

Wees tevreden met wat je hebt en ga eens op onderzoek uit naar de dingen die je misschien juist niet meer nodig hebt. Die je belasten doordat ze geen innerlijk geluk opleveren maar de uiterlijke schijn in stand houden. Die je belasten omdat er bepaalde verplichtingen aan hangen die, wanneer je ze kwijt zou zijn juist veel meer vrijheid zouden opleveren.

Wees neutraal door niet te oordelen en alles en iedereen te kunnen laten zijn zonder jezelf hierin weg te cijferen. Neutraliteit of anders gezegd, non-dualiteit en volledige liefdevolle acceptatie is prima, maar wel met hierbij de voetnoot dat je “hartelijk” voor jezelf op mag komen. Geen egostrijd dus waarbij je je gelijk wilt halen, maar wel opkomen voor je plaats op deze wereldbol om in je centrum te kunnen blijven en juist van hieruit hartelijk en liefdevol te kunnen zijn en blijven.

De afsluiting...

Ik sluit af met een link naar Youtube; het liedje “Het zijn de kleine dingen die het doen” van Saskia en Serge, geschreven door Hans Peters jr. in 1971. Dat kleine beetje zon, die uitgestoken hand, dat kleine bosje bloemen en precies op dat moment.

Ga naar binnen en volg je hart. Het werkelijke geluk zit niet in veel euro’s op de bank, die mooie auto, dat grote huis of die man of vrouw aan je zijde om mee te kunnen pronken. Het werkelijke geluk ben je zelf. Door te leven vanuit je hart, door jezelf te leren kennen, jezelf volledig te kunnen accepteren, de verbinding weer te leren voelen… te kunnen zijn. En wacht niet tot je oud en grijs bent maar begin nu. Ga op zoek en vind!

Link naar "Het zijn de kleine dingen die het doen. Saskia & Serge (1971)"
Go to top