ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Keuzes vanuit het hart

Keuzes vanuit het hart De huidige periode waarin we leven is er een van bewustwording. Een ontdekkingsreis naar ons diepere zelf, het doel van ons leven, het opruimen van oude patronen en bewust bezig zijn met persoonlijke groei. Ook wanneer dit nu nog thema’s zijn waar je totaal niet mee bezig bent, de huidige tijd waarin alles sneller verandert dan ooit tevoren, dwingt ons op een gegeven moment om toch naar onszelf te gaan kijken en keuzes te gaan maken.

Ook ik ben een aantal jaren terug aan mijn innerlijke ontdekkingsreis begonnen. Bewust ontginnen van mezelf, herkennen en werken aan braakliggende terreinen maar vooral ook het herijken door het oordelen zoveel mogelijk achterwege te laten en alles gewoon te laten zijn. Dit brengt mij bijna automatisch bij mijn eerste inzicht; kies altijd voor jezelf en NOOIT voor een ander of op basis van de mening van een ander.
Meningen van anderen zijn nooit zuiver aangezien deze gebaseerd zijn op oordelen vanuit hun ego. Bovendien is de kans groot dat ze niet aansluiten bij jouw situatie omdat ze zijn bezien vanuit een ander referentiekader. Maak dus altijd zelf je keuzes en laat nooit een ander voor je kiezen.

Keuzes kunnen op twee manieren worden gemaakt; vanuit de hersenen, het denken of vanuit het hart, het voelen. In de huidige tijd berusten vrijwel alle keuzes op cijfers en achterliggende informatie, en worden de keuzes dus gemaakt vanuit het denken.
Echter, wie kent het niet; een onderbuikgevoel hebben waarbij je gewoon weet of iets wel of niet de juiste keuze is? Dit is het moment waarbij je vanuit je hart, het gevoel een keuze maakt.
In de laatste jaren ben ik me steeds bewuster geworden van het feit dat het gevoel ALTIJD de boventoon moet hebben bij het maken van keuzes. Zelfs als alle seinen op groen staan, de vooruitzichten prachtig zijn (vanuit het denken en beredeneren), wanneer iets niet goed voelt is het voor jou op dat moment niet de juiste keuze. Hierbij is het uiteraard wel belangrijk om na te gaan of dit gevoel niet ontstaat vanuit oude angsten, overtuigingen en dus het ego wat in de weg staat.

Gevoel versus denken (hart versus hoofd):
Gevoel:  Het voelt goed
Denken: Het ziet er goed uit
Keuze:  Doen!!!
Gevoel:  Het voelt goed
Denken: Het ziet er niet goed uit
Keuze:  Doen, maar wees enigszins op je hoede
Gevoel:  Het voelt niet goed
Denken: Het ziet er goed uit
Keuze:  Niet doen en leer van de situatie
Gevoel:  Het voelt niet goed
Denken: Het ziet er niet goed uit
Keuze:  Niet doen!!!

Kies dus niet voor een nieuwe baan omdat je er financieel zoveel beter van wordt, maar maak deze keuze op basis van wat goed voelt, bij je past en waar je plezier van krijgt. Dit geldt sowieso voor alle materiele zaken, maar ook voor relaties.

En dan misschien wel het mooiste inzicht; elke keuze is vanuit het grotere perspectief de juiste!
Ook wanneer een keuze wordt gemaakt op basis van redenaties en denken en uiteindelijk niet leidt tot het verwachte of gewenste resultaat, dan is dit toch de juiste keuze geweest. Elke keuze leidt namelijk tot een verdere bewustwording en zal je vroeg of laat doen besluiten meer te gaan leven vanuit je eigen gevoel en meer te gaan luisteren naar je eigen intuïtie.

Slotsom: Hoe goed de meningen van anderen ook bedoeld zijn en hoe mooi de buitenwereld, de cijfers op papier of andere ‘feiten’ ook lijken, wanneer je meer gaat leven vanuit je gevoel en de kleinere signalen leert herkennen, weet je het antwoord al te geven voor je deze informatie tot je neemt. Leer dus te leven vanuit je hart en je zult zien dat het maken van keuzes ook eenvoudiger wordt!

2017-08-27: Voetnoot:
In deze blog spreek ik over de combinatie van het gevoel en het denken, waarbij wordt gesproken over het hart, het onderbuikgevoel en het denken. Belangrijk hierbij is je te realiseren dat ook onderbuikgevoelens altijd komen vanuit de psyche en dus gebaseerd zijn op de persoonlijke beleving. Onderliggend is vrijwel altijd een reactie vanuit behoud en angst voor onzekerheid waardoor ook het reageren vanuit de onderbuikgevoelens niet de juiste weg is.
Pas wanneer je in staat bent om de invloed van je ego te herkennen in de gevoelens die je hebt ben je ook in staat om de juiste keuzes te maken. Hoe zuiverder je gevoelens zijn, hoe meer je leeft vanuit je hart en dus in contact met je ‘hogere zelf’. Dit is in feite ook waar de titel van de blog op slaat; keuzes maken vanuit je hart oftewel je hogere zelf, zonder tussenkomst van het ego.
Uiteraard betekent dit een groeiproces met zelfreflectie, herkennen waar je ego zit en hier meer en meer afscheid van durven nemen. Tot die tijd is leven vanuit je gevoel naast het denken de meest zuivere optie met bovenstaande als voetnoot.
Go to top