ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Mannenenergie

Mannenenergie Esoterie en energetische bewustwording, domeinen waarin de man duidelijk in de minderheid is. Het is een inschatting, maar ik vermoed dat meer dan tachtig procent van de mensen die bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling op energetisch en/of esoterisch vlak, bestaat uit vrouwen.

Vanuit de evolutie gezien is dit misschien wel niet meer dan logisch. De man ging vroeger op jacht, zorgde voor veiligheid en bescherming van het eigendom. De onderste twee treden van de piramide van Maslow, waar de vrouw meer bezig was met de bovenste treden door het opvoeden van kinderen, huishoudelijke taken en andere activiteiten met meer nadruk op vriendschap, verbinding, anderen helpen en creativiteit.

Maar klopt dit typisch stereotype beeld nog wel in onze huidige tijd? En wordt het misschien niet eens tijd om juist de typische mannenenergie wat meer in verbinding te gaan brengen met genoemde thema’s?

Alles is energie en alles is met elkaar verbonden. Elke gebeurtenis, elke gedachte, elke ervaring heeft hiermee onlosmakelijk invloed op ons energetische én fysieke lichaam. En eigenlijk is esoterie niet meer dan dat; de verbondenheid tussen mens, aarde en kosmos. Energetische bewustwording is hierbij het instrument om steeds meer volgens deze natuurwetten te gaan leven. Een instrument waarbij we steeds meer leren leven vanuit het hart, steeds meer afgestemd leren zijn, steeds meer de innerlijke stem volgen in plaats van sturend te willen zijn vanuit onze psyché.

En alhoewel daarmee misschien in eerste instantie niet direct de link wordt gelegd naar de mannenenergie, voelt het voor mij wel alsof er binnen de esoterie meer aandacht mag zijn voor ‘de onderkant’. Niet enkel in hogere sferen willen zijn en hiermee het aardse zijn uit het oog verliezen, maar met beide voeten op de grond, niet zweverig maar nuchter en voor iedereen toegankelijk. De integratie van de esoterie in het aardse en in het hier en het nu, je bewust worden van je dagelijkse rol, je dagelijkse impact en hiermee de stap maken naar een hoger bewust-Zijn.

Ik zou daarom een oproep willen doen aan alle mensen die op dit moment een praktijk bezoeken of gebruik maken van een (energetisch) coach. De kans is groot dat je contact een vrouw is, en uiteraard is dit prima. Maar van waaruit is de keuze gemaakt en is het misschien niet zo dat er een bepaalde veiligheid, vertrouwdheid of zoeken naar zekerheid achter zit waardoor bepaalde facetten juist op de achtergrond blijven? Mocht dit zo zijn, stap dan eens uit de comfortzone en kies er juist bewust voor om een mannelijke coach of activiteitenbegeleider op te zoeken. Grote kans dat ook dit weer nieuwe werkvelden aan de oppervlakte brengt en zo je energetische bewustwording op een hoger niveau brengt!

We hebben elkaar nodig en uiteindelijk draait het allemaal om balans. Niet specifiek mannelijk of vrouwelijk dus, maar een gezonde mix waarin alle facetten worden meegenomen. Universele wijsheid is een alles omvattende wijsheid die geen onderscheid maakt maar waarbij alles mag zijn en erbij hoort.

Tot hiertoe daarom ook mijn ode aan de mannenenergie. Hoog tijd om samen met mijn vrouw lekker op de bank te gaan zitten en een goed gesprek te voeren!
Go to top