ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Omarm de dwaas

Omarm de dwaas In deze blog staat één kernpunt centraal; het volledig los kunnen laten van het oordelen. Alles waar een oordeel in zit, brengt je van je eigenlijke pad af, vertraagt je en belemmert je in je persoonlijke groei.

Het overboord gooien van deze beperkingen om te komen tot je eigen kern, betekent het volledig los staan van de mening en dus het oordelen van anderen. Hierbij zal je moeten accepteren dat iedereen (oor)deelt vanuit zijn eigen belevingswereld en je dus door velen wordt gezien als dwaas. Ik hoop nog eens zover te komen dat ik de dwaas volledig kan omarmen! Het neutraal kunnen aanschouwen van de mening (en oordelen) van anderen betekent overigens ook dat je zelf het oordelen zult moeten loslaten en alles moet kunnen laten zijn. Immers anders is er geen sprake van neutraliteit…

Geen eenvoudige zaak aangezien de gehele wereld bestaat uit dualiteit en dus uit tegenovergestelden (goed – slecht, zwart – wit etc.). Onze hele maatschappij is gebouwd op het principe van dualiteit, en van jongs af aan wordt ons al geleerd hoe vanuit deze dualiteit te leven, te oordelen en keuzes te maken. We worden gevraagd onze mening te geven, een standpunt in te nemen en van hieruit in feite dus ook iets goed of slecht te vinden; welkom in de dualiteit!

Anders beschouwd is ons leven op aarde juist een leerschool. Het is de bedoeling te leren van de dingen die we meemaken en onze ervaringen mee te nemen als kennis om nu en in de toekomst anders met de dingen om te kunnen gaan. Deze leerschool strekt overigens veel verder dan enkel ons huidige leven. Ook ervaringen vanuit vorige levens nemen we mee en komen naar boven als nog te verwerken karma’s, of kennis en vaardigheden waarvan we vaak de oorsprong niet kennen. Zoals ik het ervaar is onze leerschool bedoeld om onze ervaringen om te zetten naar een volledig belangeloos zijn van alles en iedereen.

Wanneer we onze leerschool serieus nemen en hierbij continue zelfreflectie toepassen, zijn we in staat om steeds meer van deze dualiteit achter ons te laten en de dingen simpelweg te kunnen laten zijn. Tijdens dit groeiproces komen we er echter ook achter dat dualiteit verweven zit in de kleinste details. Iets mooi vinden, iets lekker vinden, houden van, keuzes die je maakt zoals een auto, een huis, kleding etc..; overal komen we dualiteit tegen.

In de loop van je ontwikkeling kom je erachter dat je sommige vrienden loslaat en dat hier andere, veelal meer bewuste vrienden voor op je pad komen. Mensen die een vergelijkbaar pad bewandelen en op zoek zijn naar een stuk innerlijke rust, oordeel-loos bestaan waarbij alles en iedereen gewoon mag zijn. Samen probeer je zo non-dualistisch mogelijk te beschouwen en in contact met je hogere zelf tot inzichten te komen. Echter, zelfs hier blijft iedereen dit doen vanuit zijn eigen perspectief, beleving, ervaringen en groeiproces. En alhoewel hoe verder gevorderd, hoe kleiner de invloed, iedereen zal hierbij wanneer zuiver gereflecteerd, ook een stukje van zijn eigen ego blijven herkennen.

Enkel beschouwend zonder hierbij te willen oordelen, constateer ik dat daarom alle informatie die gedeeld wordt een hoger goed bevat, maar altijd gekleurd blijft door de persoonlijke mening van de mensen die de boodschap doorgeven. Daarnaast krijgt iedereen op zijn pad wat hij mee dient te maken, wat dus ook betekent dat bepaalde zaken gezegd worden om processen in gang te zetten, maar uiteindelijk kunnen leiden naar een heel ander eindpunt dan in eerste instantie werd gedacht.

Een en ander heeft bij mij de laatste maanden geresulteerd in een stuk onzekerheid bij mijzelf. Het was me niet duidelijk of mijn ‘onderbuikgevoel’ nu bestond uit angst voor verandering en het onbekende of gebaseerd was op ‘gezond verstand’. Diverse mensen heb ik hierbij gesproken en/of geconsulteerd om hierin meer duidelijkheid te krijgen, uiteindelijk is de slotsom hierbij echter heel simpel. Je kunt nog zoveel adviezen krijgen, die allen welgemeend en goed bedoeld zijn alsook ingegeven vanuit een zo zuiver mogelijk inzicht; uiteindelijk is en blijft ieder mens zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij maakt en de stappen die hij zet. Beschouw dus alles zo zuiver mogelijk, voel zelf in en kies je weg, los van wat anderen hiervan denken, zeggen en vinden. We leven in een wereld waar een bestaan zonder dualiteit onmogelijk is, welke keuzes er ook worden gemaakt, er zal altijd een oordeel gevormd worden.

Ik hoop met bovenstaande inzichten weer een stukje rust te kunnen vinden met alle onzekerheden die nog op ons pad liggen. Laat mij de dwaas maar zijn….. Elke keuze is goddelijk bezien de juiste en de dingen die op je pad moeten komen kan je niet ontlopen maar volgen toch!
Go to top