ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Relaties en spirituele groei

Relaties en spirituele groei Een beladen onderwerp; relaties en spiritueel groeien. Veel relaties sneuvelen op een gegeven moment doordat paden ogenschijnlijk te ver uiteenlopen en de persoonlijke beleving ons doet besluiten om alleen of met een ander verder te gaan. Waardoor ontstaat dit en hoe blijf je binnen een relatie samen groeien?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; mijns inziens is het in elke situatie essentieel om te kunnen “ZIJN”. Hierbij hoort er geen sprake te zijn van enige afhankelijkheid. Dit is volgens mij het punt waar het in vrijwel elke relatie die wordt beëindigd om draait.

Wanneer ik praat over het leven en de ontmoetingen hierin, vergelijk ik dit veelal met een trein. Het einddoel van de trein zie ik hierin als “Het Universele” oftewel hogere einddoel wat voor iedereen uiteindelijk in het verschiet ligt. Op onze reis stappen er mensen op, delen we ervaringen die ons doen groeien en wisselen we informatie uit. De weg zelf is echter karmatisch bepaald en niet universeel. Hierdoor kan het zijn dat de wegen uiteindelijk zover uit elkaar liggen dat het onvermijdelijk lijkt dat er een tussenstop wordt gemaakt en iemand uit de trein stapt.

Hoe mooi zou het echter zijn wanneer we in staat zijn om op een gegeven moment je partner te ontmoeten, samen op die trein te stappen en ook samen het einddoel te halen?

De basis van een liefdesrelatie is de liefde voor elkaar. Helaas, ons ego blijkt uitstekend in staat om vanuit deze mooie basis allerlei dualiteit, angsten, machtsstrijd etc. te laten ontstaan. De bron hiervan ligt vrijwel altijd bij onszelf en niet bij de ander.
Ook ik heb verschillende relaties achter de rug waarbij ík meestal de persoon in kwestie was die besloot de relatie te beëindigen. Achteraf kan ik dan ook stellen dat, ondanks dat bepaalde besluiten me in mijn groei zeker verder hebben gebracht, het verbreken van vorige relaties misschien niet nodig was geweest wanneer ik op dat moment zelf anders in MIJN leven had gestaan.

Een stap verder dan de liefde voor elkaar is de universele liefde, welke kan ontstaan wanneer je zelf goed gecentreerd bent en anderen niet meer nodig hebt om je goed te voelen. Een soort innerlijke vrede van waaruit je in staat bent jezelf én anderen liefdevol te laten ZIJN. Wanneer dit het uitgangspunt is zijn we ook in staat om een ieder volledig vanuit zijn eigen kracht te laten functioneren. We vullen elkaar mooi aan en kunnen van elkaar leren zonder het gevoel dat de ander beter is, minder is, of een ander soort van dualistische gedachte die uiteindelijk als een soort abces begint te rotten en relaties om zeep helpt.

Je bent echter met zijn tweeën, wat ook wil zeggen dat de groeiprocessen soms niet geheel gelijk zullen lopen. Wanneer we een relatie bewust leven, worden we continue geschud en getriggerd met de doelstelling van elkaar te leren en samen beter te worden. Het gevoel tegengehouden te worden, je fysiek minder aangetrokken voelen, meningsverschillen die mogelijk ontstaan; het zijn allemaal spiegels die ons iets over onszelf kunnen vertellen. Pak je het werkpunt op en probeer je samen door het eerlijk en oprecht delen van je diepste gevoelens het pijnpunt helder te krijgen, of geef je simpelweg de schuld aan de ander en blijf je dus in je visuele cirkeltjes ronddraaien met een bekende uitkomst als gevolg?

Wanneer je er samen in slaagt de visuele cirkels te doorbreken, ontstaat er iets wat je wat mij betreft kunt verwoorden als universele liefde. Deze universele liefde bereik je enkel vanuit volledige openheid zonder enig voorbehoud waarbij geen van beiden probeert zijn mening op te dringen of te parasiteren. Een liefde zonder afhankelijkheid naar elkaar, gebaseerd op volledig wederzijds respect en vertrouwen, wetende dat je elkaar helpt vanuit een hoger belang, nl. het samen doorgroeien naar dat ene eindpunt; “Het Universele”.

Hier zit dan ook het addertje onder het gras; succes is enkel gegarandeerd wanner je het met zijn tweeën doet. Niet opgelost karma kan de oorzaak zijn dat een van beiden hier simpelweg nog niet aan toe is. Je bent echter niet voor niets bij elkaar in het leven gebracht dus probeer ook dan ten aller tijde de situatie liefdevol te benaderen. Het creëren van meer energetische afstand relativeert en maakt het misschien zelfs mogelijk om de spiegels die tijdens de relatie misschien te confronterend waren, alsnog aan te gaan en een open dialoog tot stand te brengen die beiden weer een stapje verder helpt….

Bovenstaande geldt overigens ook voor werkrelaties, waarbij het zelfs moeilijker kan zijn omdat er altijd sprake is van een bepaalde (financiële) afhankelijkheid. Wanneer dit niet losgelaten kan worden zal er nooit sprake zijn van een volledige gelijkheid en dus een open communicatie. Een situatie die in mijn ogen altijd twee verliezers oplevert. Ook hier kan dit dus betekenen dat je er uiteindelijk voor kiest om meer energetische afstand te creëren door een andere werkkring op te zoeken. Vraag je ook hier echter ten aller tijde af wat de triggers zijn. Immers, onopgelost karma blijft je weg kruisen tot je er wel aan toe bent om in die spiegel te kijken en de bereidheid te tonen om de triggers uit de weg te ruimen….
Go to top