ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Van voor-nemen naar actie

Van voornemen naar actie Dit keer eens een andere blog dan anders. Meestal schrijf ik over het proces van bewustzijns ontwikkeling met het doel ervaringen te delen en hiermee zaadjes te kunnen planten. Door met zijn allen zaadjes te planten kunnen we de wereld steeds een beetje beter maken en komen tot iets wat je universele wijsheid zou kunnen noemen.

Echter, ook hier gaat de weg niet enkel omhoog en maken we dingen mee die ons uit evenwicht brengen. Zeker dit jaar is een jaar waarvan we volmondig kunnen zeggen dat het ons geschud heeft en er lijkt nog geen einde aan te komen. Op alle vlakken, gezondheid, relationeel familie en vrienden, werk, woonomgeving…, werkelijk overal wordt er geschud en er lijkt geen einde aan te komen. We worden letterlijk gedwongen om essentiële keuzes te maken om te voorkomen dat we kopje onder gaan.

Een soortgelijk proces nemen we ook waar bij diverse mensen om ons heen. Niet leuk om te zien, anderzijds geeft het misschien ook aan dat het zo echt niet verder kan, we (nog) meer vanuit ons hart moeten gaan leven en oude patronen, zekerheden en vaak op materialisme gebaseerde keuzes definitief los moeten gaan laten. Het leven dwingt ons in feite om vooruit te blijven gaan, stilzitten is geen optie. Het proces kent maar één richting en dat is vooruit. Door stil te blijven zitten wordt de flow vertraagd, waarna onherroepelijk een inhaalslag zal volgen. In dat geval niet vrijwillig maar gedwongen door nieuwe omstandigheden die ons dwingen om in beweging te komen.

Achteraf kan ik op dit moment enkel concluderen dat we veel te lang hebben stilgezeten. We wisten dat we in beweging mochten komen en aan alle zijden zouden worden gesteund. Echter, de beleving van een nieuwe en ander soort relatie, het genieten van de mooie dingen van het leven alsook de angst voor verandering heeft ons misschien wel daar gebracht waar we nu staan.

Jawel, ook de angst voor verandering dus. Want alhoewel het veelal ogenschijnlijk eenvoudig lijkt een stap te maken en het oh zo eenvoudig is om anderen dit advies te geven; wanneer het jezelf betreft blijkt dan toch dat oerbrein weer in beweging te komen en ervoor te zorgen dat je muurvast blijft zitten in oude patronen.

Een mooi vergelijk is misschien wel water. Wanneer water stroomt blijft het gezond, sprankelt het en geeft het energie. Stilstaand water echter verliest zijn kracht, is onderhevig aan bederf en wordt troebel. Stilstand betekent ook voor ons als mens achteruitgang. We verliezen zowel fysiek als mentaal onze kracht, worden gewaarschuwd door optredende klachten en problemen die ogenschijnlijk uit het niets opduiken en worden feitelijk alsnog gedwongen in actie te komen. Doen we dit niet dan resulteert ook dit in ‘bederf’. Wanneer we echter blijven ‘stromen’ in lijn met onze kwaliteiten en vanuit onze kern kunnen leven, dan ervaren we flow en een beleving van geluk.

Het einde van het jaar is in zicht en uiteraard hoort hier ook het maken van goede voornemens weer bij. Wanneer we ons iets ‘voor nemen’ ligt de actie echter ergens ongedefinieerd in de toekomst en het resultaat is veelal dat de actie nooit wordt uitgevoerd. Voor mijzelf sprekend voelt het alsof het net zich lijkt te sluiten en enkel resolute keuzes het tij kunnen keren om weer in die flow terecht te kunnen komen. Ik heb daarom geen voornemens voor 2019 maar ben vandaag al concreet gestart met acties! Actie op diverse vlakken en dus een spannende tijd. Het is echter de enige weg en we zullen hier doorheen moeten om weer in die flow terecht te kunnen komen.

Ik hoop daarom dat ook jij in 2019 kiest voor actie en hiermee tevens voor je eigen geluk!
Alvast een toast op een gelukkig nieuw jaar!
Go to top