ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Vrijwel alles wordt zinloos

Vrijwel alles wordt zinloos Ik kan me voorstellen dat je je bij het lezen van de titel enigszins fronsend afvraagt of het wel goed gaat met me. Ik kan je geruststellen, het gaat uitstekend! Deze blog gaat over het feit dat wanneer je de dualiteit steeds meer doorziet en daarbij alles steeds beter gaat relativeren, eigenlijk ook steeds minder er nog werkelijk toe doet. Daarnaast ga je ervaren dat het leventje wat je had, niet meer bij je past en uiteindelijk kies je ervoor om steeds meer de rust op te gaan zoeken. Hoe zit dat?

Toen ik twintig was had ik een leven voor ogen met een groot huis, een snelle auto, veel gadgets en daarnaast de nodige actie en sensatie. Een leven met een mooie carrière, vooral veel zelfstandigheid en ook met het idee het allemaal wel zelf te kunnen.

Inmiddels ben ik een aantal decennia verder en heb het nodige meegemaakt en geleerd. Ik kan op basis hiervan vol overtuiging stellen dat al die dingen die ik net genoemd heb er in feite totaal niet toe doen. Had je me dit destijds verteld dan had ik je waarschijnlijk voor gek versleten, nu weet ik vanuit eigen ervaring wat werkelijk telt. Een deel van de mensen om me heen schuiven de verandering waarschijnlijk op een midlife crisis, totale verstandsverbijstering of anderszins. Ikzelf benoem het liever als verdieping, verdere bewustwording, oftewel gewoon willen “ZIJN”.

Maar wat bedoel ik nu met ‘vrijwel alles wordt zinloos’?

De basis ligt in het je bewuster worden van een aantal zaken waaronder bijvoorbeeld onze consumptiemaatschappij, de pijlers waarop economieën draaien alsook de achtergrond van verschillende geloofsovertuigingen. Veel is hierbij gebaseerd op ego-gedrag waarbij macht, bezit maar ook angst een grote rol spelen.

Net als velen ben ik bijvoorbeeld al vroeg begonnen met het kopen van een huis en heb ik me hiermee in de schulden gestoken. Welkom in de wereld van de banken, verplichte aflossingen en de angst om je bezittingen kwijt te raken mocht je je baan verliezen. Macht, bezit en angst…..

Vervolgens hoor je de mensen om je heen over de aankoop van nieuwe spullen, vakanties naar verre landen, verbouwingen, kortom allerlei zaken waarvoor nog meer geld benodigd is en die uiteindelijk een soort van ‘surrogaat geluk’ opleveren. Alles is hierbij gebaseerd op het vergaren van bezit, status en het geaccepteerd worden door anderen. Echter, werkelijk geluk zit in jezelf!

Ik kan me gelukkig prijzen dat ik altijd een goede baan heb gehad en me dus nooit echt zorgen heb hoeven te maken over financiën. Inmiddels is me echter wel duidelijk geworden dat zowel geld als materiele zaken je geluk niet bepalen. Uiteraard is een bepaalde basis handig en ook nodig in onze maatschappij, echter… onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het werkelijke geluksniveau van mensen met veel bezittingen vaak lager is dan dat van mensen met minder bezittingen. Ik durf te stellen dat er in veel gevallen een directe relatie bestaat tussen ego, macht, angst, bezit en omgekeerd evenredig de hoeveelheid wérkelijk geluk, diepere zingeving en “ZIJN”.

Wat maakt het uit wat een ander van je vindt en wat maakt het uit wat een ander doet? Echte innerlijke vrede bereik je pas wanneer je alles en iedereen kunt laten zijn en je je situatie alsook jezelf volledig accepteert en zelfs liefhebt. Laat de surrogaatbehoefte gaan en maak jezelf niet gek omdat een ander een grotere auto heeft, op vakantie gaat, weer aan het verbouwen is of wat dan ook.

Wees blij met alles wat je hebt, leef vanuit je ziel, wees werkelijk betrokken bij je échte vrienden en je zult ontdekken dat jawel….. vrijwel al het andere zinloos wordt.

Met name het laatste jaar is bij mij steeds meer het besef gekomen dat al die uiterlijke vertoning er wérkelijk niet toe doet. Een periode waarin ik meer tot mijzelf ben gekomen, de ratrace steeds meer loslaat, innerlijk verstil en me ook meer ben gaan realiseren wat werkelijk waarde heeft en waar ik voor de toekomst eventuele keuzes op moet baseren. Het doel wat ik hierbij voor ogen heb is in alles een stap(je) terug, meer in balans met de natuur en mijn omgeving en daarmee in geluk een stap vooruit. Meer geluk met minder spullen, hypotheekvrij en enkel nog keuzes makend vanuit mijn hart.

Welk pad je ook kiest, wanneer je gekozen hebt komen er automatisch weer nieuwe mensen op je pad die op dat moment bij je levensfase passen. Nieuwe vrienden, nieuwe ervaringen en nieuwe leermomenten. Ik nodig iedereen van harte uit om ook die keuze te maken voor werkelijk geluk, diepere zingeving en “ZIJN”. Laten we met zijn allen de wereld een beetje mooier, schoner en liefdevoller maken en het surrogaat geluk de rug toe keren!

Voetnoot:
Ik begrijp dat dit een vereenvoudigde weergave is van een proces wat in de werkelijkheid vaak niet zo eenvoudig is. Toch, wanneer je eerlijk naar een situatie kijkt, is de complexiteit veelal een gevolg van angst en onzekerheid over de toekomst. Ook voor mij is dit een stuk karma wat ik nog niet volledig los heb kunnen laten!
Go to top