ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Wat je aandacht geeft groeit

Wat je aandacht geeft groeit Het klinkt zo simpel; geef er geen aandacht aan en het verdwijnt vanzelf. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet, maar toch zit er wel een kern van waarheid in dit gezegde.

Elke situatie IS. Hoe je de situatie ervaart en wat je er uiteindelijk van maakt bepaal je volledig zelf. Een prachtig voorbeeld hiervan vind ik Jip. Een jongen die ongeneselijk ziek was maar ondanks zijn ziekte alles uit het leven heeft gehaald wat er uit te halen viel. Een prachtig voorbeeld van iemand die ondanks alles wat er in zijn leven gebeurt, dit kan laten zijn en vervolgens zelf bepaalt hoe hij er mee omgaat en wat hij ervan maakt. Ik adviseer je de filmpjes eens te bekijken die op YouTube van hem te vinden zijn, hiermee wordt het eenvoudiger dingen te relativeren en zelf te kiezen wat je van je leven maakt.

Alhoewel op een heel ander vlak, ook in mijn eigen leven heb ik regelmatig situaties meegemaakt waar ik huizenhoog tegenop keek, er een steeds groter probleem van maakte en het uiteindelijk mijn hele leven liet beheersen. Binnen je werk, je familie, vrienden of kennissen, een financiële situatie; zeker weten dat ook jij dit soort situaties in je leven zult herkennen.
Hoe vervelend een situatie ook kan lijken, hoe je er mee omgaat bepaal je uiteindelijk volledig zelf. Anders gesteld; de mindset die je aanneemt bepaalt voor een groot deel hoe jouw leven eruit ziet en hoe je de dingen ervaart. Wanneer je je hiervan bewust bent, ben je al een flinke stap dichter bij een leven waarin je je niet druk maakt om situaties maar begrijpt dat het er bij hoort en jij de keuze hebt hoe je ermee omgaat.

Zaken uit het verleden kunnen je bijvoorbeeld blijven achtervolgen omdat je de overtuiging hebt dat je op dat moment onjuist hebt gehandeld, de verkeerde beslissingen hebt genomen etc.. Dit is een mening die je vormt vanuit je ego, gebaseerd op de kennis, ervaring en situatie van dit moment. Hiermee kan het inderdaad lijken dat iets volledig verkeerd is geweest, wat je vervolgens je leven lang als een ballast mee kunt nemen en je leven in het nu kunt laten beheersen.
Echter, op het moment zelf heb je ook gehandeld vanuit de kennis, ervaring en situatie van dat moment. Je had het dus niet anders kunnen doen dan dat; iedereen handelt vanuit de kennis, ervaring en situatie van het moment en neemt hiermee beslissingen die achteraf goed of fout lijken, maar vanuit het moment bezien de enige keuze waren en op die manier enkel als juist kunnen worden bestempeld.

Hetzelfde geldt voor de dingen die je in het nu ervaart. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op dit moment problemen ervaart met een persoon of een situatie. Je kunt hier tegenop gaan zien, er een gigantisch probleem van maken en het vervolgens je hele leven laten beïnvloeden. Anderzijds kan je ook kijken waarom het je zo triggert en er vervolgens een les uit halen om het vervolgens gewoon te kunnen laten zijn.
Veelal is het zo dat een persoon of situatie je een spiegel voorhoudt en wanneer zuiver bekeken, iets in jezelf laat zien waar je aan mag werken en wat je vervolgens los mag laten. Geen eenvoudige klus, maar wanneer je op deze manier naar de knelpunten in je leven kijkt, wordt het wel een stuk eenvoudiger om er wat lichter mee om te gaan en ook te zien dat de situatie en wat je ervan maakt twee aparte zaken zijn.

Mindset bepaalt dus alles. Ben je in staat de situatie te doorzien, te kijken naar eventuele spiegels, hier uit te leren en vervolgens de dingen te laten zijn en er op een lichte manier mee om te gaan? Of kies je voor een negatief (zelf)beeld en blijf je hier vervolgens in hangen? De keuze lijkt me simpel!

Voor mijzelf was het een enorm inzicht te begrijpen dat een situatie gewoon IS. De situatie zegt niets over hoe je ermee omgaat, de enige die hier iets over te zeggen heeft ben je zelf. Wanneer je begrijpt dat alles erbij hoort, onderdeel uitmaakt van een groter plan en iedereen en alles handelt vanuit de kennis en ervaring van het moment, kom je ook dichter bij het moment dat je niet meer oordeelt en alles gewoon kunt laten zijn. Dit betreft niet alleen de situatie, maar ook jezelf en de personen om je heen.

De titel geeft al aan dat alles wat je aandacht geeft groeit. Geef je het de positieve aandacht vanuit een onbevooroordeeld zijn, dan ben je in staat om ervan te leren en zelf te groeien. Geef je aandacht vanuit een bevooroordeeld zijn, dan zal je er niet van leren en zal hetgeen je de aandacht geeft alleen maar groeien.
Aandacht zorgt dus voor groei, waar de groei plaats vindt bepaal je helemaal zelf!
Go to top