ABC-Energetics

Atman Buddhi Concentration en meer...

Zelfverloochening

Zelfverloochening We doen het allemaal in meer of mindere mate; het verloochenen van onszelf. Maar wat is het verloochenen van jezelf dan eigenlijk, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen? Hopelijk levert deze blog je de inzichten!

Het verloochenen van onszelf wil eigenlijk niks meer zeggen dan dat onze uiterlijke wereld niet overeenstemt met onze innerlijke wereld. Oftewel, wat we doen, wat we zeggen, het werk wat we doen, de vrienden die we er op nahouden; wanneer op een van deze vlakken een discrepantie zit tussen ons uiterlijk vertoon en ons innerlijk zijn, dan is er sprake van verloochening.

En uiteraard, we leven in een dualistische wereld waarin we er niet onderuit komen dat we soms dingen moeten doen waarbij we weten dat we onze eigen idealen, de innerlijke afstemming even aan de kant moeten zetten om te kunnen voldoen aan de maatschappelijke normen. De kunst is echter om hierbij bewust je keuzes te maken en ervoor te zorgen dat je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft.

Wie herkent het niet; een grap waar we allemaal om lachen om erbij te horen, een opmerking van een familielid, vriend of misschien wel je baas of manager accepteren omdat je de lieve vrede wilt bewaren; er zijn legio voorbeelden waarbij je eigenlijk jezelf verloochent met in je achterhoofd dat dit het beste is voor jezelf.

Het gevaar is dat je onbewust steeds verder weg komt te staan van wie je eigenlijk bent. Door niet op te komen voor jezelf, je standpunt duidelijk te maken of aan te geven dat jij ergens anders over denkt, kies je ervoor dat mensen mogelijk een verkeerd beeld van je krijgen of dat je een leven creëert waarin je uiteindelijk minder geluk zou vinden dan wanneer je dichter bij jezelf zou blijven.

Alhoewel het soms lastig te begrijpen is, ons leven wordt volledig bepaald door de keuzes die we zelf maken. En in welke moeilijke situatie we ook zitten, uiteindelijk bepaal je zelf hoe je hiermee omgaat en wat je ermee doet. Ga dus op zelfonderzoek uit, vraag je bij alles af waarom je het doet en stop zoveel mogelijk met het verloochenen van jezelf waarbij het de kunst is altijd respectvol te blijven naar je omgeving.

Een mooi voorbeeld hierin is het voeren van een heftige discussie. Binnen een discussie zijn twee partijen bezig hun standpunt te verdedigen met als doel uiteindelijk hun gelijk te krijgen. Echter, hoe verder dat we in onze persoonlijke ontwikkeling zijn, hoe meer we gaan ontdekken dat discussie geen zin heeft. Aangezien het altijd een persoonlijke waarheid betreft, gezien vanuit de belevingswereld van degene die het betreft, is er geen universele waarheid. Blijf dus bij jezelf, geef naar de ander aan dat je accepteert dat hij er een andere mening op nahoudt maar ga de discussie uit de weg.

En alhoewel ik net vertel dat een discussie geen zin heeft; het is oh zo belangrijk om altijd duidelijk te zijn in waar je je wel of niet goed bij voelt. Zorg dat je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft door de dingen te doen die bij je passen en die je verder brengen in hetgeen je werkelijk, diep van binnen nastreeft. En weet dat dit niet het grote geld, dat grote huis of de erkenning van anderen is.

Een ander voorbeeld wat hier mooi op aansluit is de manier waarop we ons spiegelen aan onze omgeving. Kijk jij met ongenoegen naar je buren omdat zij die nieuwe auto op de stoep hebben staan, drie keer per jaar op vakantie gaan en hij en/of zij een betere baan heeft omdat er ogenschijnlijk elke maand weer bakken met geld worden binnengebracht? Realiseer jezelf dan dat geld niet hetgeen is wat je gelukkig maakt, het geluk zit in de kleine dingen. Doe dus wat bij je past, waar je blij van wordt en wees gewoon gelukkig in plaats van dat je misschien iets doet waarbij je continue op je tenen moet lopen en uiteindelijk met een burn-out thuis komt te zitten.

Ook wanneer we ons dagelijks aan iets irriteren zouden we ons af moeten vragen wat de achterliggende reden is. Irritatie staat gelijk aan verloochening. Ergens worden we getriggerd met de bedoeling er iets mee te doen en van te leren om de volgende keer niet meer in dezelfde valkuil te stappen.

Zolang we hier als mens op de aardkloot rondhobbelen zullen we ons schuldig maken aan zelfverloochening. Hopelijk steeds een beetje minder en steeds meer in verbinding met wie je werkelijk bent. Mijn doelstelling is om zover te komen dat wanneer het eenmaal zover is , ik volledig de rust in mezelf heb gevonden door mijn uiterlijke en innerlijke wereld volledig in balans te hebben gebracht. Geen ego-strijd meer, geen dubbele agenda’s, gewoon jezelf op weg naar het nulpunt van het universele ZIJN.

Niets = Alles en Alles is Niets…
Go to top